Farfuria zburătoare creată de un român, dezvăluită după 20 de ani

de: Alexandru Puiu
12 08. 2019

Efortul unui cercetător român de a crea o farfurie zburătoare a făcut înconjurul lumii, după ce a lucrat aproximativ două decenii la designul său revoluționar.

De cele mai multe ori, farfuriile zburătoare sunt desprinse din filmele cu extratereștri sau teoriile conspiraționiste. Dacă designul unui român de va dovedi fiabil, astfel de creații futuriste ar putea face înconjurul lumii și ar putea fi folosite în mai multe circumstanțe. Creatorul speră ca nava sa să devină la fel de populară precum avioanele tradiționale.

Răzvan Sabie este un inginer român specializat pe aerodinamică și tocmai a dezvăluit proiectul pentru o farfurie zburătoare. A intitulat-o All-Directional Flying Object sau ADIFO. Numele ei se traduce în Obiect Zburător în Toate Direcțiile. Naveta nu are pilot și seamănă foarte mult cu farfuriile zburătoare pe care le-ai văzut în SF-uri.

Datorită modului în care a fost construită și a modului în care au fost implementate principii clasice de aerodinamică, ADIFO este capabilă de niște mișcări fascinante în aer. Manevrabilitatea sa este fantastică, dacă o compari cu avioanele obișnuite.

Într-un interviu acordat de Sabie, cercetătorul român și-a exprimat entuziasmul pentru proiectul său, având în vedere că a implicat aproximativ 20 de ani de muncă. El a colaborat la acest proiect cu Iosif Țăposu, un fost cercetător la Institutul Național pentru Cercetare Aerospațială din România și directorul departamentului de Aerodinamică Teoretică din cadrul Institutului Național de Aviație.

”Principiile de aerodinamică din spatele aeronavei sunt rezultatul a peste două decenii de muncă și sunt foarte bine explicate în sute de pagini, confirmate de simulări pe computer și teste în tunele de vânt.”, a explicat Sabie pentru Vice.

În mod surprinzător, când a fost întrebat de unde și-a luat inspirația pentru forma farfuriei zburătoare, inginerul nu a făcut referire la filmele SF. În schimb, partea de sus a plecat de la cârma pe care o găsești pe spatele unui delfin, în secțiune. Cum facilitează schimbarea direcției de navigare a delfinului în apă, ajută și la navigarea prin aer a ADIFO.